Suriname 2011

Suriname een reis waard voor aquarium liefhebbers.

Door Hans Osendarp

Na een voorbereiding van elke maanden was het op 25-09-2011 zover onze reis naar Suriname kon beginnen. Samen met mijn medereizigers Bart Vries, Kees Boxboom en Martin van Emst hadden we 3 weken de tijd om op zoek te gaan naar mooiste kreekje aan de Suriname rivier. Om daar onze aquariumvissen te gaan vangen en onderwater te gaan bekijken.

Zondag 25-09-2011 Dag 1

Het was 5.30 uur toen de wekker afliep het avontuur kon beginnen voor het eerst naar Suriname. Ik was gespannen dit was weer een nieuwe uitdaging voor mij na een aantal reizen door Colombia. Na een ontbijt en wat laatste kleine dingen op weg naar Bart een hobbyvriend met wie ik al een aantal reizen had gemaakt naar Zuid Amerika. Samen begonnen we aan het eerste deel van de reis met de auto op weg naar Schiphol.

 

Zon overgoten was het weer en we dachten terug aan al het slechte weer wat we de laatste weken hadden gehad. Bij aankomst de auto overdragen aan mijn zwager en op weg naar de balie van de KLM waar Martin al stond te wachten. Kees was al een dagje eerder naar Suriname afgereisd. Nadat alle formaliteiten waren afgehandeld waren we klaar om te vertrekken voor een vlucht van ongeveer 9 uur. Om precies 14.00 uur vertrokken we en om 18.00 uur plaatselijke tijd weer te landen in Paramaribo. We hadden een voorspoedige vlucht met uitstekende verzorging aan eten en drinken. Dit heb ik wel eens minder meegemaakt. Na de gebruikelijk controles konden we op weg naar onze taxibus. Een ding viel al gelijk op we konden ons verstaanbaar maken dit was wel even wennen in plaats van Spaans. Na een rit van 45 km (deze duurde ruim 2 uur) kwamen we aan bij het hotel met de mooie naam Eco Resort.

 

 

 

Op de veranda stond Kees al te wachten zodat de groep nu complet was. Ik dacht dat we in Nederland last hadden van files maar in Suriname is dit ook een groot probleem vooral op de weg van en naar het vliegveld. Ons hotel zag er prachtig uit zowel van binnen als van buiten. Prachtige kamers met airco internet en tv. Na wat koele drankjes (Parbo bier) in de bar zijn we naar bed gegaan het was een lange dag geweest en morgen hebben we een vol programma voor we het oerwoud gaan.
Maandag 26-09-2011 Dag 2

De eerste nacht in Suriname uitstekend geslapen wel even wennen aan de airco maar deze luxe zullen we in het binnenland wel niet meer tegen komen. Was wel erg vroeg wakker het begon net licht te worden dan maar even rond lopen want gisteren avond had ik niet veel gezien van de omgeving. Het hotel stond aan de Suriname rivier dus daar ging gelijk mijn aandacht heen en dat was niets voor niets. Bij de eerste blik in en op het water zag ik grote scholen vissen half boven water.(vieroog vissen.)

 

 

 

Prachtig gezicht om te zien hoe deze toch wel aparte vissen (schijnbaar 2 ogen onder en 2 ogen boven water) in het slijk op zoek waren naar voedsel. Maar over voedsel gesproken niet ver hier vandaan was voor de inwendige mens een heerlijk ontbijt buffet ingericht. Nadat we de buikjes gevuld hadden werden de plannen voor deze dag besproken. Er moesten nog een flink aantal inkopen worden gedaan zowel privé als voor de groep. Een werpnet stond hoog op de lijst maar we wisten niet of deze wel te koop waren.

 

 

Na wat info over waar we het beste heen konden gaan zijn we te voet de stad ingegaan. Ons eerste doel was een mobiel en deze waren in overvloed te koop en dus snel gekocht. Hierna op weg naar de markt want hier konden we van alles kopen. Had geen idee wat ik hier kon verwachten. De verrassing was groot net zoals de markt goed uitkijken want voor ons als toeristen gingen de prijzen dan in rap tempo op hoog. Maar onze gids hield dit scherp in de gaten zodat de schade wel me. Het was een enorm groot oud gebouw met twee verkoop etages. Eerst op jacht naar een werpnet deze waren er in grote aantalen te koop. Voor een redelijke prijs konden we een mooi fijnmazig werpnet te kopen. Ook wat emmers met deksels en wat kleine spullen werden ingeslagen. Als laatste gingen we nog even over de etenswaren markt. Hier was van alles op het gebied eten en drinken te koop. Vooral de vismarkt trok onze aandacht.

 

 

 

 

Hier lagen onze geliefde aquariumvissen op lange stenen tafels uitgespreid als eten. Vele soorten zee en zoetwater vissen werden aangeboden. Het was wel een genoot om te zien hoe de vishandelaren de verse vis schoonmaakte en verdeelde in porties. Om een beetje van de stad te zien hadden we besloten om alles te voet te doen. Maar na een uurtje lopen bij 35 graden warmte hadden we de pijp als snel leeg en waren toe aan een koude Parbo (biertje)

De middag hebben we rustig doorgebracht bij het zwembad het water was lauw maar dat mocht de pret niet drukken en er waren geen beteren alternatieven. Aan het eind van de middag nog even wat opnames gemaakt van de omgeving bij het Eco Resort. Aan de zijkant bij de ontbijt buffet zaal was een leuke brede waterval gemaakt met een aantal voerplaatsen voor de vogels. Er was een grote plaketten met info en foto’s van alle voorkomende vogels. Ook kon je er aan een lange tafel samen met de vogels van je ontbijt genieten.

Nog even een poging gedaan om de vieroog vissen op de foto te zetten maar dat mislukte door het hoge water waardoor de vissen te ver uit de oever bleven. Na het diner nog even nagepraat met een biertje en vroeg naar bed want morgen begint het grote werk op weg naar Atjoni.

Dinsdag 27-09-2011 Dag 3

Na een slechte nachtrust stond ik om 5.30 uur naast mij bed. Eerst even naar buiten om te kijken of er mooie opnames te maken maar waren van de vieroog vissen maar helaas het water stond nog te hoog. Voor het ontbijt nog even wat klein dingen gedaan voor de komende trip naar de binnenlanden. Om 7 uur waren we allemaal wakker en konden gaan ontbijten. Om 9 uur stond ons taxibusje voor en konden we vertrekken naar Atjoni dit is een autorit van ongeveer 4 uur. Het is een prachtige weg die was aangelegd door Chinezen in ruil voor grondstoffen. Wel genoten we van de natuur maar ook van de nadelen die je kon zien door de aanleg van deze weg.

 

 

 

 

Bij het eindpunt konden we zo overstappen in de korjaal (grote kano ) voor het laatste stuk over het water naar onze eerste Resort met de mooie naam Tangluku. Bij het instappen aan de Suriname rivier was het wel even lachen. Er lagen een groot aantal kano’s die allemaal met vracht of toeristen werden volgeladen. Het is verbazingwekend wat er allemaal in de kano’s werd geladen. Complete koelkasten, diepvriezers,T.V’s , bier, frisdranken en heel veel etenswaren. Alles wat nodig is moet via deze rivier worden aangevoerd. De vaart duurde ruim een uur en we genoten van al het moois wat we vanuit de boot te zien kregen. Hoe dieper we het oerwoud in voeren hoe mooier de oevers werden.

 

 

Het Resort Tangluku lag aan een stroomversnelling ( sula ) en we hadden een prachtig uitzicht over de rivier. Na aankomst eerst even rondgelopen en de koffers uitgepakt met de spullen die we direct nodig hadden. Hierna op naar het water want we hadden al vissen gezien langs de oever en niet zo’n klein beetje maar grote scholen zalmen met ook een groot aantal Cichliden. Bij het zien van zoveel moois konden we het niet laten snel de camera’s klaar maken en het water in om al dit moois van dichtbij te gaan bekijken. Het is geweldig om al dit moois zelf in de natuur te mogen aanschouwen. Helaas was het water niet helemaal helder zodat de video en foto’s opnames van mindere kwaliteit waren. Avonds gegeten in een groot eethuis. Het Resort is vrij eenvoudig maar genoeg om er een leuke vakantie door te brengen. Ook vandaag gemerkt wat het een groot voordeel het is dat we ons verstaanbaar konden maken. Er gaat toch niets boven gezellig met elkaar een lekkere Parbo te drinken.

 

Woensdag 28-09-2011 Dag 4

Vandaag stond een bezoek aan een helder water kreek op het programma. Door de vele regen had ik er een hard hoofd in want na een flinke regen bui was het water altijd erg troebel. Vannacht om 3.30 uur een flinke regenbui gehad maar vanmorgen was het weer prachtig weer. Na het ontbijt snel op weg met de boot maar de vreugde was van korte duur want de motor kreeg problemen en even later was het helemaal over en uit. Al peddelend kwamen we bij een inham waar we uit de stroom konden afmeren.

 

 

 

Met de mobiel werd iemand opgeroepen die de motor moest gaan maken. De tocht werd te voet voort gezet dwars door een groot dorp heen. Hoe verder we door het dorp liepen hoe groter de groep werd er sloten zich steeds mee dorpelingen aan. Om de visstek te bereiken moest er wel een half uur nog worden gelopen. En dat met de volle bepakking van vis tributen leek het wel of we militaire dienst zaten. Maar het was de moeite waard. We troffen een prachtige snel stromende kreek aan met licht bruin maar helder water. De bodem bestond uit licht fijn zand met verspreid prachtige grote stukken hout in en boven het water. Langs de oever op de bodem lange tapijten van bladeren. Als je goed rondkeek was dit de (af)was plaats van het dorp. Bijna altijd stik het dan van de vissen vanwege de voedsel resten die in het water achter blijven. Zaak is dan om altijd stroom opwaarts te gaan zwemmen of snorkelen om niet het afval terecht te komen.

 

 

 

Nadat we de mooie omgeving hadden opgenomen met de kamera’s zijn we het water in gegaan. Hier was het echt genieten of je zo in een Zuid Amerika aquarium dook overal zag je prachtige zalmen en ook diversen soorten chicilides waren in talrijke aantallen aanwezig. Nadat we mooie onderwater opnames hadden gemaakt zij we met diversen netten aan het vangen gegaan. De soorten die in dit biotoop gevangen werden zijn : Hyphessobrycon rosaeceus Moenkhausia oligolepis Bryconops sp “Red Tail’ Hemigrammus sp. Nannostomus bifasciatus Gasteropelecus sternicla Jupiaba keithi Characidium zebra Pyrrhulina stoli (Rivulus) Anablepsoides stagnatus Rineloricaria stewarti Corydoras punctatus.

 

 

Al deze soorten werden op de plaat gezet door middel van onze fotocurve. Wat opviel dat er grote aantallen van enkele soorten in deze kreek aanwezig waren. Andere waren wat minder sterk aanwezig. De naam van deze kreek is Tuti kiki de temperatuur was 26.2 graden en een pH van 6.9 andere waardes waren. Waarde water KH 0 GH 0 en 37 mS en er was een lichte stroming.

 

 

Tegen de middag zijn we weer terug gekeerd naar Resort waar een lekkere maaltijd voor ons klaar stond en na het eten ging ieder zijn eigen weg. Rondom het eiland was onder en boven water van alles te zien aan prachtige natuur. Bart was met het avond eten bezig ( Piranha’s) vangen maar ving een sidderaal en was gelijk klaar met vissen. We konden helaas geen foto maken omdat er niemand in de buurt was. Na het avond eten nog even lekker met de locals een lekkere Parbo gedronken en om 22.00 naar bed morgen weer een drukke dag.
Donderdag 29-09-2011 Dag 5

Vandaag gaan we op weg naar een beekje wat achter een groot dorp lag. Meestal ben ik hier niet zo’n liefhebber van want meestal is dit erg vervuild. Eerst een klein stukje varen en dan nog een half uur lopen door het dorp. Het is wel lachen want onze gids kenden iedereen in het dorp zodat we om de 20 passen elke keer stil stonden voor een praatje. Het dorp bestond uit een groot aantal stenen huizen met golfplaten met riet erover zodat het nog op een rieten dak leek. Hier kon je zie hoe eenvoudig er werd geleefd. Wat ook opviel was het plezier wat deze mensen hadden . Na de wandeling kwamen we bij de kreek en mijn gevoel had me niet in de steek gelaten. Een prachtig stukje natuur met de gevolgen van de bewoning. Overal zag je afval op de oever en in het water tevens was dit ook de afwas plaats voor een groot gedeelte van het dorp. Nadat we onze kamera’s hadden uitgepakt waren er ook al een aantal bewoners die begonnen met de was of afwas. Maar pH waarts konden we wel in een wat schoner gedeelte het water in. De soorten die we later in de fotocurve op naam konden zetten waren : Hyphessobrycon rosaeceus Moenkhausia oligolepis Bryconops “Red Tail’ Hemigrammus sp. Nannostomus bifasciatus Gasteropelecus sternicla Jupiaba keithi Characidium zebra Pyrrhulina stoli (Rivulus) Anablepsoides stagnatus Rineloricaria stewarti Corydoras punctatus.

Onder water een prachtige zandbodem met ook hier weer veel hout en bladeren. We zwommen in een biotoop aquarium met een veelvoud aan vissen. De waterhoogte van 50 a 60 cm was ideaal voor het maken van video opnames. Door de zon had je dan prachtig licht onder water. In dit biotoop konden we naar hartenlust onze video bandjes vol draaien. Tijdens onze bezigheden kwamen er steeds meer mensen uit het dorp die ons met allerlei adviezen bij stonden. Ook hier weer je kon elkaar verstaan wat een genoot hierdoor was het op het laatst een grote happening. Tegen de middag zijn we terug gegaan naar het resort om te genieten van een lekkere maaltijd. De middag gingen we gebruiken om aan de anderen kant van het eiland bij een stroom versnelling een onder water te kijken. Met de snorkel onder water in een stroom versnelling dat had ik nog niet meegemaakt. Maar dit is niet gemakkelijk vooral niet met een onderwater kamera voor je neus. Het gebied van de stroom versnelling was schitterend met vele stenen die net boven of onder water staan. Heel apart waren de stenen die begroeid waren met een soort van grof mos. Er waren ook stenen die een begroeiing hadden van een plantje met paarse bloemetjes. Deze kwamen we later in de reis in grote aantallen tegen bij de watervallen. Na het avondeten zijn we aan het nachtvissen gegaan. Dit speciaal om wat te oefenen met het werpnet die we later nodig hadden om de beroemde L nummers te vangen. Ook vanavond vingen we een flink aantal pleco’s en wat grote zalmen. Dit alles was voor de volgende ochtend in de pan. Om 22.00 naar bed het was een mooie dag maar wel erg vermoeiend.

Vrijdag 30-09-2011 Dag 6

Vandaag gaan we verder het binnenland in op het programma staat een bootvaart van 5 uur naar het volgende Resort met de mooie naam Apia-Prati. onderweg prachtig natuur langs de waterkant. Maar ook de vooruit gang was goed te zien. bij de dorpen zagen we nieuwe scholen en ook een groot medische centrum. Ook de nieuwe hoogwater trappen waren in grote aantalen nieuw aan gelegd. Na 5 uur varen kwamen we aan op het nieuwe Resort en we hadden gelijk ook een groot probleem want de eigenaar wist niet dat we kwamen. Er waren wel huisjes leeg maar voor ons was niet betaald.

En nu kwam het voordeel van dezelfde taal spreken goed van pas. Na het plegen van een paar telefoontje was de zaak geregeld en konden we onze slaap gelegenheid betrekken. Het huisje was een stuk kleiner als de vorige er was amper plaats om je koffer binnen uit te pakken laat staan neer te zetten. Ook hier zijn de mensen uiterst vriendelijk en staan ook gelijk voor je klaar. Omdat er niet op ons was gerekend moest er ook worden geïmproviseerd met het eten. Heel eenvoudig ( rijst met bonen knakworst) maar toch lekker. Na het eten nog even naar de rivier geweest om een eerste indruk te krijgen van wat we morgen kunnen verwachten. Na een paar Parbo’s zijn we gaan slapen.

Zaterdag 01-10-2011 Dag 7

Wat een nacht geen oog dicht gedaan. De oorzaak was een verbranding op me mijn voet en het geluid van de nachtdieren. Vooral het helse kabaal van de boomkikkers hielden me uit de slaap met hun donkere geluid was dit vreselijk om aan te horen zeker midden in de nacht. Ik had het idee dat er een hele familie in de bomen leefde. Heb nog gezocht maar als eerste waren de stammen erg kaal en ook hoog zodat er niet viel te klimmen. Wel is het prachtig om een stukje te gaan lopen vooral de sterren hemel is prachtig met op de achtergrond het geluid van de rivier. Om 6 uur was ik het zat en klaar wakker heb de kamera gepakt en ben een stukje gaan lopen langs de rivier. Tegen acht uur stond het ontbijt op tafel dit keer geen brood maar een soort crackers met heerlijk gebakken banaan. na het ontbijt de spullen bij elkaar gezocht voor een bezoek aan een kreek met de mooie naam Ausau-krikii.

Het moet een mooie kreek zijn op 15 minuten varen van Resort. Ook hier weer een bodem van fijn zand met veel hout bladeren en grote en kleine rotsblokken. Door de lage waterstand konden we heel veel vissen zien zwemmen tussen de rotsblokken. Nadat we de boot hadden afgemeerd moesten we nog een klein stukje lopen door de rivier om een mooie plek te zoeken voor onze materialen. Op een vlak stukje rivier zijn we gelijk met het werpnet aan het vangen gegaan. De eerste vis die we vingen was een Hoplias malabaricus. Het zijn prachtige vissen maar de grote vijanden voor onze aquarium vissen want ze vreten alles wat in bek past op. Zelf zijn ze gelieft bij de bevolking want ze smaken heerlijk op het vuur. Gewapend met schepnetten en emmers trokken we de kreek in om dit water eens goed te onderzoeken. Na ruim een uur konden we beginnen met de vissen te fotograferen in de curve. We hadden een leuke aantal verschillende soorten vissen gevangen zodat we goede indruk kregen van de samenstelling van dit biotoop. De vissen die we er aantroffen waren Apistogramma ortmanni Leporinus nijsseni Harttia surinamensis Crenchila saxatilis Gymnorhamphichthys rondoni Guianacara owroewefi en vele zalmsoorten waarvan we niet alle namen konden vinden.Van deze kreek hebben we natuurlijk ook prachtige opnames gemaakt zowel onder als boven water. In de loop van de middag keerde we terug naar ons Resort om een hapje te eten en alles te bekijken wat we hadden verzameld aan foto’s en video’s. De rest van de dag bracht ieder op eigen wijze door dit ook naar aanleiding van het warme weer. Nog even wat meet gegevens Ph 6.6 Water-temp 26.5 graden Micro 30 . Temp buiten 30 gr . Na het avondeten nog wat rondgelopen met de camera en een zaklamp om te kijken of we leuks voor de lens konden krijgen in de vorm van kikkers of andere nachtdieren. Op dit Resort hadden de kinderen een papegaai alleen deze gedroeg zich als een luidruchtig klein kind. Overal liep de vogel de kinderen achterna maar het leuke was als er een standje werd uitgedeeld dan begon de papegaai luidruchtig te protesteren en wel 15 minuten lang. Om 22.00 hebben we onze bedden opgezocht want morgen gaan we verder het oerwoud in met de boot naar het verste punt van onze reis op naar

Awarradam.

Zondag 02-10-2011 Dag 8

Na een slechte nacht vroeg wakker had veel problemen met mijn voet deze was verbrandt en een grote brandblaar was doorgebroken. Dit betekend dat ik de komende week niet meer in het water kan. Bart gaat de komende week de videocamera overnemen. Het is wel een teleurstelling voor me maar ik kan het risico niet lopen op een infectie want dan ben ik verder van huis. Na het ontbijt was er nog wat tijd voordat we weggingen en deze hebben we gebruik om nog wat plaatje te schieten van allerlei mooie en leuke dingen zoals larve van kikkervisjes, aparte rotsplanten die op de stenen groeide met sterke wortels als aanhechting tegen het wegspoelen. Bomen die in bloei stonden ook een soort gezien een boom met een soort snijboon deze stonden ook in bloei. Om 10 uur waren we klaar met het inpakken van de boot en konden vertrekken naar Lodge Awarradam. Op zich was dit een korte vaart van ongeveer 2 uur maar er zat een adder onder het gras. We moesten twee keer over stappen bij de stroom versnellingen. Zelfs met de smalle kano’s konden we deze niet passeren vanwege het lage water.

Dit betekend dat de kano moest worden leeggemaakt en lopend om de waterval aan de andere kant in een andere kano weer moest worden ingeladen. Deze manier van verplaatsen kost veel tijd en vooral veel kracht het is geen pretje om in de brandende zon te lopen sjouwen met allerlei koffers en materialen over de stenen. Het is was prachtige tocht waarbij de watervallen een bijzondere ervaring waren. Hoe dieper we het binnenland in varen hoe mooier de natuur is. Tijdens het varen raak je niet uitgekeken van al het moois wat er te zien is op en langs het water. In dit gebied is weinig bebouwing maar wel heel veel vogels vooral diversen soorten oeverzwaluwen en ijsvogels die boven het water op de takken zaten op jacht naar voedsel. Bij aankomst op Awarradam werden we verwelkomt door het personeel. Wat een prachtig Lodge is dit hier alles ziet hier perfect uit. De huisje waren prachtig ingericht met grote bedden en een douche met warm en koud water. Aan de voorzijde hadden we een veranda met een uitzicht op de rivier en de stroomversnelling. Na het uitladen van onze bagage konden we gelijk aan tafel.

Dit was wel erg luxe er stond een complet buffet voor ons klaar met een warme maaltijd. Het zag er perfect uit en smaakte voortreffelijk. Aan de eetzaal grensde een prachtige bar met een gedeelte met leuke zitjes die een uitzicht gaven op de rivier. Na het eten gelijk op naar de rivier want daar waren we toch voor gekomen. Al gauw hadden we door dat dit een super plekje was onder water barste het van de vissen. Morgen gaan we vangen maar vandaag is de dag om met de camera’s te laten draaien. Na een uur kwamen we weer boven water we hadden genoeg mooie opnamen in de vorm van foto’s en video. Na afloop van het snorkelen direct de boeken in gedoken om alle vissen op naam te krijgen dit blijft moeilijk omdat er toch wel afwijkingen zitten tussen de vissen zo uit de natuur of van een plaatje in een boek. Na eens heerlijk onder een warme douche te hebben gestaan hebben we op de veranda nog genoten van de ondergaande zon. Het avond eten was meer dan uitstekend en een leuk aspect was tijdens het eten vlogen er regelmatig kleine vleermuizen over ons heen. Na het eten hebben in het bargedeelte eerst even kennis gemaakt met de andere gasten en het personeel. De mensen die hier werken zijn allemaal uit deze regio. In de morgen worden ze opgehaald met een kano en ’s avonds weer terug. Dit is een goede waarborg voor een inkomen. Via deze mensen konden we aan goede info komen waar we het beste konden gaan vissen. Alleen keken ze ons wel met grote ogen aan als we vertelde dat we voor kleine visjes kwamen. Op deze lodge kwamen wel meer vissers maar dan wel voor de hele grote. In de bar hing dan ook een foto van een visser met een Hoplias van meer dan een meter.

Ook werd ons verteld dat er ook wel andere aquarium liefhebbers (Duitser-Japanner) die speciaal kwamen om L nummers te vangen. Dit klonk ons als muziek in de oren hierdoor wisten we dat er misschien wat speciaals te vangen was. Het gebied is er uitstekend geschikt voor met de vele stenen en rotsblokken. Na deze info hebben we onze schepnetten ,werpnet en de zaklampen gepakt en zijn we nog in het donker gaan vissen. Uit eerdere reizen hadden we de ervaring dat het in donker uitstekend vissen is vooral op L nummers. In de gedeeltes waar geen of weinig stroming stond konden we op een gemakkelijke manier snel een aantal vissen en L nummers vangen . De vangsten worden morgen op de foto gezet het was al te donker.

Na nog een paar koude Parbo’s in de bar te hebben genuttigd was het tijd om te gaan slapen op een echte dikke zachte matras.

De waardes van de rivier waren Watertemperatuur 29.3 graden Ph 7.0 Micro 20

De vissen die we hadden gezien onder water waren : Leporinus granti en nijsseni Moenkhausia oligolepis Crenicichla multispinosa Geophagus surinamensis Hemiodus unimaculatus Corydoras punctatus en een onbekende Annostomus soort.

03-10-2011 Dag 9

Na een uitstekende nachtrust stond ik om 6 uur naast mij bed. Buiten waren de vogels al begonnen met hun concert. De rivier met de stroomversnelling gaven een heerlijk geluid. Vanaf de veranda konden we de zon zien opkomen en genoten we van de prachtige natuur in het ochtend gloren. Nadat we in de eetzaal hadden genoten van een smakelijk ontbijt zijn we gelijk naar onze visbun gegaan om de vangsten die we gisterenavond met de zaklampen hadden gevangen te bekijken. Het waren voornamelijk Loricaria achtige soorten. Het waren prachtige dieren waarvan een soort met een brede kop. Dit soort komt in Nederland bijna niet voor in onze hobby. De naam konden we helaas niet in de boeken vinden maar we hebben prachtige foto’s om dit later thuis na te kijken. Nadat de vissen waren losgelaten zijn we naar ons huisje gegaan om de spullen voor vandaag klaar te maken. De camera’s voor onder en boven water werden klaar gemaakt. We hadden al schitterende plekken gezien waar veel vissen zwommen en het relatief rustige(stroming) was. Nadat alles klaar was voor onder water kon het feest beginnen. Wat een prachtige onderwaterwereld is er in dit gebied te zien. Het barste er van de vissen een blik en je zag wel 10 a 15 soorten zwemmen. Maar wat er onderwater te zien is wil je ook in de fotocurve zien dus de netten werden in stelling gebracht. Na een paar uurtjes vissen hadden we flink wat soorten gevangen vooral het aantal meervallen viel op. De soorten die in onze fotocurve Pseudancisturs depressus Cyphochara spilurus Parodon guyanensis Pseudancistrus depressus Hypostomus surinamensis Metaloricaria nijsseni Leporinus sp Annostomus sp Parotocinclus sp. Water waardes Temp 29.3 Micro 20 Ph 7.0

Tegen de avond werden we verrast met een flinke regenbui het kwam met bakken naar beneden. Het was kort en hevig en hierna scheen weer de zon. Na het avondeten zijn we op jacht gegaan met de camera’s om te kijken of er na de regen nog wat avond of nachtdieren te zien zijn .Vooral voor kikkers en padden was het weer ideaal. Helaas weinig kikkers maar wel veel padden die allemaal bezig waren met roepen van het vrouwelijk schoon. Wel waren er in het zandgedeelte plekken te zien waar de mannetje de voor bereidingen hadden getroffen om te zorgen voor de voortplanting. Deze bestonden uit ronden cirkels van 40 cm met een dijkje erom Op deze manier kunnen er geen vissen bij het legsel komen. De avond werd besloten met een dialezing van een van de gidsen. In een serie dia werden allerlei planten en dieren getoond. Bij elk plaatje was wel een leuk verhaal of geluid. De oerwoudpolitie ( vogeltje) staat nu als ringtoon op mijn mobiel. Ook van vele planten werden de geneeskundige kracht aan ons over gebracht. Zelf had ik deze dag al via deze gids hiermee te maken gehad voor mijn brandblaar. Bij het zien van de wond moest deze worden behandeld worden met het sap van de jodiumboom. Het klonk me niet erg aantrekkelijk. Maar de gids was zelf verzekerd en verdween het oerwoud in en kwam terug met een groot stuk boomschors. Van de binnenkant werden de vezels afgeschrapt en tot een bal gekneed. Deze werd toen uitgeknepen om een witte melk eruit te krijgen welke direct op de wond werd gedaan. Even leek het erop dit is een makkie maar toen brak er een helse pijn uit in mijn voet vandaar de naam jodiumboom. Ik moet wel zeggen dat het uitstekend heeft gewerkt want de wond was goed gedesinfecteerd en genas snel.

04-10-2011 Dag 10

Het was alweer vroeg dag dankzij een concert van de vele vogels. Eerst maar even naar het plankje, dat is een plank aan de buiten zijde naast de deur en hier wordt al vroeg een thermoskan met verse koffie neer gezet. Op de veranda uitgebreid koffie drinken met een opgaande zon is toch wel iets speciaal. Maar de zon had vanmorgen moeite om door te breken van wegen een dichte nevel die over het water en oerwoud hing. Na het ontbijt zijn we de koffers gaan pakken want we moesten naar het volgende resort met de mooie naam Cajana-Kosindo.

Gelukkig was het maar een uur varen zodat we nog een lange dag voor de boeg hadden om andere dingen te doen. Het resort was bestond eigenlijk uit twee kleine dorpen met een moderne kliniek en een grote school. Op deze school gave 2 juffen uit Nederland onderwijs. Alles met Nederlandse boeken wel een aantal jaren oud. Het onderwijs werd nog steeds in het Nederlands gegeven.

Dit is ook een van de redenen dat iedereen met je kon praten. Maar onderling hadden de Surinamers wel een taaltje wat voor ons niet te verstaan is. In dit gebied liggen 7 dorpen waarvan de bewoners nauw met elkaar samen werken op allerlei gebied. Vooral voor toeristen zijn er veel programma’s over de cultuur en de natuur van deze regio. We hebben de middag doorgebracht met een rondgang door het dorp. En toen trok het water ons we moesten wel even vissen. Er was maar een plek waar je de rivier kon bereiken. Maar dit was tevens de wasplaats zwembad visstek afwasplek en speelplek voor de kinderen. Het grootste gedeelte van de dag word door de vrouwen hier allerlei werkzaam heden gedaan. Er werd wel raar opgekeken toen we met onze grote werphengels begonnen te vissen. Binnen de kortste tijd stonden bijna alle kinderen te lachen maar dat was snel over toen de eerste grote Serrasalmus fhombeus boven water kwam. Er werden er nog een aantal gevangen waardoor we vanavond zeker vis te eten krijgen. In de loop van de middag werd er ook nog even voor bouwvakker gespeeld. De eigenaar was al een poos bezig met het vernieuwen van de huisje. Een aantal waren al klaar een hele vooruitgang met wat er nog staat. Tegen de avond stond er voor ons in een grote kantine een heerlijke maaltijd klaar. Er werd gegeten met de bewoners samen wat toch wel gezellig is. Tijdens de maaltijd konden we met de bewoners praten over hoe het nu met Suriname gaat en hoe het in Nederland is. De rest van de avond rustig op de veranda met een koude Parbo en niet te laat naar bed want voor morgen staan 2 kreken op het programma.

05-10-2011 DAG 11

Onze eerste nacht op het nieuwe verblijf we hebben uitstekend geslapen. Mij been ziet er redelijk uit en ik hoop dat ik over een paar dagen weer in het water te kunnen. Omdat Bart en ik vroeg wakker waren hadden we tijd om naar de rivier te gaan en wat te gaan vissen. Er werd meteen al weer grote piranha gevangen maar het barste er ook van allerlei kleine zalmachtige visjes. Deze werden door de kinderen gevangen met een klein plastic netje. Dit werd als volgt gedaan men nemen een paar rijstkorrels stoppen deze in het netje en knijpen dit tot een bolletje. Dan wordt het bolletje in het water gegooid en via een touwtje opgehaald met de visjes erin. Deze blijven met de kieuwen in het netjes zitten. De kinderen zijn in staat om binnen korte een flinke pan met vis te vangen voor het eten. Om 9 uur was het ontbijt klaar en konden we op een soort terras boven het water hier van genieten. Na het eten werden de spullen klaar gemaakt voor de trip naar een tweetal kreken. De eerste was op een klein afstand varen en zag er prachtig uit. We konden met de kano een heel stuk het oerwoud invaren tot een mooie aanleg plaats. De naam van deze kreek is Cajana-Dino de water gegevens waren temp 25.7 Ph 6.0 micro 20 .

Nadat ieder te water was gegaan ben ik langs de oever op zoek gegaan naar wat er boven water te zien was. Het barste er van een klein soort kleurige leguanen en hagedissen. Op de bomen zaten diversen soorten mosjes welke bij ons in het paludarium een rijke aanwinst zouden zijn. Nadat de onderwater ploeg was terug gekeerd werden de netten in stelling gebracht. Zo op het zicht zagen we al heel veel vissen zwemmen en deze waren totaal niet bang voor ons. Je kon wel zien dat er hier nooit werd gevist op aquarium vissen. Na een uurtje vissen hadden we genoeg om in de fotocurve mooie plaatjes te schieten. De

soorten waren Hyphessobrycon rosaceus Bryconops sp (red tail) Hemigrammuostomus Nannostomus bifasciatus Gasteropelcus stemicla Jubiaba keithi Characidium zebra Pyrrhulina stoli (Rivulus) Anablepsoides stagnatus Corydoras punctatus Rineloricaria stewatri. Na 3 uur vissen was het tijd om naar de volgende kreek te gaan met de mooie naam Gamon kreek. Deze was nog mooier vol met hout en overhangende takken het was een prachtig biotoop.

We kregen het idee dat we hier eens een slag konden slaan met het vangen van Apistogramma soorten. In een van de dode stukken zijn we begonnen met vissen. Met de schepnetten werden de bladeren van de bodem geschept en uitgezocht. Bij de eerste poging hadden we al gelijk geluk 7 stuks gevangen.

Na een uurtje scheppen hadden we een flink aantal Apisto’s gevangen.???????? Maar in de foto curve kregen we twijfels en gedeelte leek toch ergens anders op. Met de boeken erbij kwamen we tot de conclusie dat het Nanocarra eucosephala.

Dit waren prachtige vissen die je niet zoveel ziet in onze bakken. Alle vissen werden uitgebreid op de video en foto gezet. Na overleg werden deze vissen meegenomen we gaan proberen om deze mee naar Nederland te nemen. De water waardes waren Ph 6.9 micro 38 temp 25.7

Na terugkeer op het resort stond er een heerlijke maaltijd voor ons klaar. Hierna konden we naar eigen inzicht de middag door brengen. De meeste van ons gingen naar de rivier om nog wat te vissen en genoten van de kinderen die na schooltijd dit gedeelte van de rivier als zwembad gebruikte. In de rivier kwamen we ook twee blanke dames tegen het bleken onderwijzeressen te zijn die op de grote school werkzaam waren. Wel heel apart om midden in het oerwoud Nederlandse leraressen tegen te komen. Na de avondmaaltijd die we tezamen hadden met een groep landgenoten stond er een culturele avond op het programma. De vrouwen uit de zeven dorpen verzorgde met dans en muziek een gezellige avond welke vooral opviel door de kleurrijke kleding. Wat ook opviel was dat er bijna geen mannen aanwezig waren. Na een paar Prabo’s zijn we gaan slapen want morgen trekken we weer verder op weg naar Danpaati.

06-10 -2011 DAG 12

Vandaag gaan we terug naar de stroomversnellingen met als einddoel Dan Paati. Na het ontbijt werd de boot ingeladen en konden we vertrekken voor een lange vaart met hindernissen. Door het lage waterstand waren sommige delen van de rivier moeilijk te bevaren vooral door de vele rotsblokken. Een van de methodes

is om de stroming van de rivier goed te volgen. Dit had wel gevolgen want we slingerde van de ene naar de andere oever. Bij de stroomversnellingen moesten we alles overladen en te voet wegbrengen naar de andere kant van de rivier. Dit was een zware klus vanwege het hoogte verschil en de brandende zon. Hier lag dan weer een kano klaar voor het volgende deel van de reis. Het is wel een hele bedoening om elke keer al ons koffers van kano naar kano te brengen. Dit overpakken hadden we deze dag 2 keer. Er was ook een voordeel want er was altijd tijd om bij de stroomversnelling even lekker te genieten van de natuur zowel

onder als boven water. Na de middag kwamen we aan op ons nieuwe verblijf en wel op Lodge Danpaati.

Vanaf de kano zag het er prachtig uit de huisje stonden

direct aan het water. We werden hartelijk ontvangen door het personeel van de logde. En konden na het uitpakken van de boot gelijk aan tafel. Ook hier hadden we een soort van lopend buffet met heerlijke gerechten. Na de maaltijd hadden we de middag voor ons zelf en konden we het eiland gaan verkennen. Want we zaten midden in de Suriname rivier op een eiland. Dus volop water om te vissen en snorkelen. Ook hier zagen grote scholen met verschillende soorten vissen langs de oevers. Tegen de avond stond er weer een maaltijd klaar en brachten we de rest van de tijd door aan de bar in gezelschap van onze gastvrouwen. En daar kwamen ook wat te weten over deze lodge. Het eiland is 400 meter lang en 65 meter breed.

De helft van het eiland wordt gebruik als vakantie logde met 14 huisjes een groot gebouw met een bar restaurant en lounge. De andere helft is oerwoud met wel kleine paadjes om het anders ondoordringbare te verkennen. ’s Nachts konden we nog even kijken of er kaaimannen te zien waren ( ogen in het licht van de lantaarn) waren. Heel bijzonder is dat deze lodge samenwerkt met Menzis en Woonzorg. Dit in een vorm om de bewoners van het gebied te helpen met allerlei mogelijk heden om een goed bestaan op te bouwen. Danpaati is nu uitgegroeid in het Suriname -project waaraan 12 dorpen deelnemen een middelpunt voor 6000 Mensen in de jungle die hier van profiteren. Na een paar Prabo zijn we naar bed gegaan want morgen gaan we weer een aantal kreken bezoeken met de kano.

07-10-2011 DAG 13

Na een goede nachtrust stond ik om 6 uur op de veranda te genieten van de rivier prachtig in het ochtend gloren. Op het plankie stond de kan met koffie

klaar zodat het eerste bakkie er al vroeg inging. Na het ontbijt werden de netten en allerlei andere spullen verzameld bij de boot. Na uitleg aan onze bootsman wat de bedoeling was gingen we op weg. Onderweg zagen een aantal kreken maar die waren droog of we mochten er niet in komen vanwege dat dit een gebedgebied is voor mensen die hier leven. Er was wel een prachtige kreek maar die stond bekend vanwege de vele roggen dus maar even niet. Maar naar lang zoeken vonden we toch een kreek die aan ons verwachtingen voldeed. Met goede moed het water in maar dit viel wel erg tegen er zaten lang niet zoveel vissen in als wat we de laatste dagen hadden gezien. Na de gebruikelijk opnames met onze foto en video apparatuur nog even wat in de omgeving rondgekeken of er nog klein poeltjes te vinden waren. In deze kreek waren de water waardes temp.27.1 Micro 60 Ph 6. De kreek (Arwara kreek) zelf bestond uit een bodem van fijn zand met veel hout en bladeren. Doordat de kreek niet zo diep was en het water helder konden we de vissen zo zien zwemmen. Het visbestand wat we onder water zagen en later in de netten vingen waren Apistogramma ortmanni Krobia guianenssis Corydoras punctatus Nannostomus bifassciatus Gymnoyus anguillaris ook vele kleine zalmen kwamen er in het net. Hellaas kondenwe geen namen vinden van deze vissen.

Tegen de middag zijn we terug gegaan en bij thuiskomst stond alweer een heerlijke maaltijd klaar. De rest van de dag konden we zelf invullen ik heb het eiland rond gelopen en genoot van het vele moois wat te zien was in het oerwoud gedeelte. Aan de achterkant van het eiland lag een prachtige stroom versnelling met vele mooie plekken om te snorkelen. Door het lage water was het een lust om onder water te gaan. Wat ook opviel waren de rotsplanten die er groeide in

en boven water. Dit zijn prachtige planten voor in het aquarium of paludarium. Na terugkeer op de lodge zijn we naar de winkel gegaan. Hier kon je goed zien dat de plaatselijke bevolking goed meewerkte om van deze lodge een succes te maken. In de winkel kon je leuke dingen kopen die door de plaatselijke bevolking waren gemaakt. Een artikel viel op namelijk zeep welke speciaal was verpakt in een jute verpakking. De avond bestond uit een flinke regenbui met wat flinke klappen omweer. Het is wel gezellig om met de plaatselijke bevolking een potje bier te drinken en een kaartje te leggen. Heerlijk dat er dan geen taalbarrières zijn. Na de regen en het bier hebben we ons huisje opgezocht en zijn gaan slapen.

08-10-2011 DAG 14

Wat is het toch heerlijk om wakker te worden aan de rivier. De koffie stond klaar op het balkon en met een bak koffie in de hand kon genieten van het uitzicht over de rivier. De eerste boten waren al op weg om de kinderen op te halen en deze naar school te brengen. Dit ritueel was elke ochtend te zien volle boten met kinderen in school tenue die de ochtend uren naar school gingen en in de loop van de middag terug kwamen. Vandaag de terugkeer richting Atjoni naar de lodge Kway-Kway op het programma. Deze ligt een half uur varen van Atjoni. De vaartocht zal ruim 2 uur duren en we krijgen verschillende stroom versnellingen waardoor we weer moeten overpakken. Langs de oever van de rivier zie je tijdens de boottocht dat het leven zich in en om het water afspeelt. Altijd zijn er vrouwen en kinderen aan het wassen of afwassen. Grote teilen met keuken gerei welke als alles klaar is op het hoofd naar de woning worden gedragen. Dit is wel en kunst om met een teil op je hooft tegen de steile oever omhoog te klauteren. Ook de kinderen zitten altijd op of om het water zwemmen en vissen zijn de bezigheden. Het vissen gebeurt wel op een speciale manier n.l. met een klein stukje plastic gaas en een draadje met een blokje tempex. In het plastic gaas werden wat rijstkorrels gedaan en alles werd samengeknepen. Het bolletje wordt dan in het water geworpen en de vissen zwemmen zich vast in het gaas om bij de korrels rijst te komen. Na een bootvaart van ongeveer 2 uur kwamen we aan op de volgende lodge met de mooie naam n.l Kway-Kway. Deze lodge is een stuk eenvoudiger dan de vorige. Een vriendelijk echtpaar met hun zoontje heette ons welkom en na een half uur stond het eten al op tafel. Omdat we lekker vroeg waren hadden we de gehele middag nog voor ons. De hengels werden uitgepakt en het vangen kon beginnen. Er werden een flink aantal Piranha gevangen. Het leuke hiervan is dat je de vissen ’s avonds weer op je bord tegen kwam. Tegen de avond kwam er een grote familie Hindoestanen die een feest kwamen vieren. Alles werd uit de boot geladen vooral heel veel eten en drinken. In het midden van deze lodge was een openlucht keuken en deze werd direct in gebruik genomen er werd tot diep in de nacht gefeest.

09-10-2011 DAG 15

Ondanks een slechte nacht was ik alweer om 6 uur wakker omdat iedereen nog sliep ben ik maar een rondje langs het water gaan maken. Het was vannacht de hele nacht onrustig in de vorm van lachende en pratende mensen het feest was pas in de vroege ochtend afgelopen. Vanmorgen na het ontbijt gaan we op zoek naar een paar mooie kreekjes. De eigenaar zelf gaat mee hij is erg geïnteresseerd in wat wij doen met en voor onze hobby. De contacten met de groep feestvierders is uitstekend regelmatig komen ze langs om een praatje te maken of zoals gisteren avond wat lekkers ( eten) te brengen. En dan krijg je iets wat je nog nooit gegeten had n.l een bordje “zoute soep” .Als ik even terug denk aan de vroege ochtend toen ik op een steen aan de rivier in het water zat te kijken.

Het barste er van de vissen vooral veel zalmen maar ook zag ik enkele paartjes chiliden het waren wel de bekende soorten maar dan moesten er in de kreekjes ook wel allerlei andere soorten te vangen zijn. Na het ontbijt was het tijd om te aan pakken om het oerwoud in te gaan. We moesten nog even wachten op Jackie die nog moest terug komen van de visvangst. De vangst bestond een uit een groot aantal Leporinusen en Hypostomusen. Dit soort vissen blijven met hun kieuwen in de grove mazen van de netten zitten. Per week worden er op deze manier ongeveer 700 vissen gevangen. Gelukkig mag dit maar 2 maanden per jaar want anders blijven er weinig vissen over. Nadat alle vissen in de vriezer waren opgeslagen konden we op weg naar de kleine kreekjes. Het tochtje met de boot was kort en we stonden na 15 minuten weer op de wal. Om bij een speciaal kreekje te komen moesten we eerst toestemming vragen in het dorp.Veel was er niet te bleven de bevolking bestond uit 3 vrouwen en een paar kinderen. Het was geen probleem en met een van vrouwen als gids gingen we op weg het oerwoud in. Tijdens het lopen hoorden we regelmatig het geluid van een kettingzaag en na verloop van tijd zagen we ook de gevolgen. Een groot stuk van het oerwoud was omgezaagd ten behoeve van de bevolking. Het is in Suriname toegestaan om een stuk van het oerwoud te ontbossen voor een stukje grond ( kostgrondje) om daar groente en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. ( bananen – cassave – en wat fruit). Het is wel treurig om te zien hoe zo weer delen van het oerwoud worden gekaapt.

Na een half uurtje lopen kwamen we aan bij de eerste kreek. Het was een types oerwoud kreek bijna geheel verborgen tussen de lagen overhangende begroeiing. Als we er niet op gewezen waren hadden we er zo langs gelopen zo klein was het. Het was niet meer dan een meter breed en had een diepte van 10 a 20 cm. De bodem bestond uit fijn zand met in de bochten heel veel bladeren. Het was een prachtige kreek zoals je er niet te veel ziet tijdens een reis. pH was 7.3 Temperatuur 35.3 graden en de geleidbaarheid 40 mS. De kleur van het water was donker theekleurig en was stroming. Nadat we met de camera’s eerst prachtige plaatje hadden gemaakt konden we beginnen met het vangen van de vissen. We hadden er al enkele zien zwemmen maar we konden niet zien wat voor soort dit was. Na enkele scheppen bladeren hadden we de eerste vissen in het net en wel van een soort die we nog niet gevangen hadden. Het was een (Rivulus) Anablepsoides stagnatus en de Laimosemion geayi of wel springsoorten. In de emmer zonder afdekking sprongen deze vissen wel 5 meter ver weg. Een ander soorten welke we hier tegen kwamen was Apistogramma ortmanni en een Callichthys callichthys. Het was verbazend om te zien dat in dit kleine beekjes zoveel prachtig vissen voorkomen. De tweede kreek die we bezochten zag er veel belovend uit maar viel erg tegen. Vanuit de boot zagen veel vissen zwemmen maar onze gids zag ook sporen van roggen dus we mochten niet uit de boot. Wel langs de kant nog wat geprobeerd maar dit viel vies tegen alleen wat klein Rivilussen . Omdat het tegen de middag liep zijn we maar naar huis gegaan waar weer een heerlijke maaltijd klaarstond. Na het eten hebben we van de gevangen vissen in de fotocurve nog wat opnames gemaakt. In de loop van de middag werd het erg donker en tegen de avond viel het met bakken uit de lucht. Wel heerlijk zo’n verkoeling maar het was maar tijdelijke.

De avond rustig doorgebracht met een koele Parbo en genoten van de geluiden die elke avond weer uit het oerwoud komen van de nachtdieren.

10-10-2011 Dag 16

Vanmorgen al weer vroeg op ik was precies op tijd om de zon op te zien komen boven de rivier. Het blijft een prachtig gezicht boven de rivier. Na het ontbijt werd alles ingepakt en naar de boot gebracht. Onze laatste bootreis stond te wachten. Vandaag gaan we terug naar Atjoni en vandaar met de auto naar Ston eiland. In Atajoni stond onze reisleider Henk al klaar met de auto. We moesten weer een stuk terug over de nieuwe weg en dan wat terreinrijden naar het stuwmeer. Het Brokopondo stuwmeer ziet er toch wel heel apart uit met de bomen die nog steeds boven water uit komen. Henk had hier aan het meer een groot huis gehuurd met veranda en eigen keuken. Het is hier wel een toeristisch gebied wat het was erg druk van vooral de mensen uit Paramaribo. Je kan het vergelijken met als wij naar het strand gaan. De grootte van het meer is gelijk aan de provincie Utrecht. Nadat we onze spullen hadden uitgepakt en een maaltijd hadden genoten was er genoeg tijd over om met een boot het meer op te gaan. Om een goede indruk te krijgen van wat er aan vissen in het meer leefde moesten we naar een waterval gaan. Daar konden we goed snokkelen en het moest helder water zijn. Helaas de waterval stond droog maar het barste van de vissen en garnalen in de uitloop naar het meer. Het waren wel de bekende vissen maar zoveel garnalen had ik nog nooit gezien. Vanuit de boot op 30 cm water zag je duizenden garnalen die druk op zoek waren naar voedsel. Wonderbaarlijk dat de grote scholen vissen en de Cichlide de garnalen volkomen met rust lieten. (dus geen voedsel) De onderwater wereld bestond hoofdzakelijk uit grote stenen met hout en heel veel bladeren. Vanuit de boot konden we duizenden blanke garnalen samen met paartje Krobia guianensis met jonge zien. Het water was ongeveer 50 cm diep en kraak helder. Dit was een uitgelezen kans om wat mooie onderwater opnames te maken vooral van de garnalen. Deze waren handtam want als je onderwater je handen stil hield kwamen ze er zo bovenop zitten. Op de terugweg nog wat plekjes bezocht maar verder niets meer van wat we al eerder hadden gezien. Na thuis komst gegeten en met Henk uitvoerig gepraat over onze avonturen in de afgelopen 14 dagen op de Suriname rivier.

11-10-2011 Dag 17

Vandaag staat er een bezoek aan het Nationaal Park Brownsberg op het programma. Dit gebied staat bekend om zijn prachtige flora en fauna. Na het ontbijt op weg naar boven. Je zou verwachten dat er een prachtige weg lag om boven te komen. Niets is minder waar het was een drama in de vorm van kuilen en gaten. We hadden geluk dat het hier niet geregend had want dan is het levens gevaarlijk om hier te rijden. Het was maar goed dat we een 4×4 Toyota hadden

anders hadden we niet boven gekomen. Nadat we ons hadden gemeld bij een gidsen post gingen we van daar uit een wandeling maken naar een van de vele watervallen. Onze gids een Stinasu indiaan liet ons vele soorten planten, bomen en dieren zie welke allemaal in het park voorkwamen. Tegen de middag waren we terug op het begin punt en konden we in het restaurant bij Rocky genieten van een heerlijke maaltijd. Na het eten een tweede wandeling richting Leo-waterval. Hier waren prachtige biotopen met een aantal pijlgifkikkertjes te zien (o.a Ameerega trivittata en Atelopus spumarius. Ook een apart zoetwaterkrabbetje konden we bij een poeltje op de plaat vastleggen. Het park is een prachtig voorbeeld hoe je met de natuur kan omgaan. Alleen de weg naar boven mag wel eens een opknapbeurt krijgen want als er een regenbui is geweest kom je met de auto niet naar boven.

12-10-2011 Dag 18

Dit is onze laatste dag in het binnenland vandaag gaan we terug naar Paramaribo. Met de auto de lange weg terug over de zwarte weg met rode randen.

Onderweg waren een aantal kreekjes die stop waard waren. Vanaf de weg zag het er veel belovend uit maar aan de oever kon je de vervuiling goed zien. Vooral bij bewoning was het smerig en vervuild met afval van de mensen die woonden. Maar toch vonden we een prachtige kreek met redelijk snel stromend water. De bodem bestond uit rotsen die waarschijnlijk waren overgebleven van de aanleg van de weg. De vangsten waren bedroevend n.l 2 Loricariidea en een aantal Characidae. Omdat onze magen begon te knorren zijn we maar snel richting stad gereden. Onderweg nog even genoten van allerlei lekkere snacks die werden verkocht bij een stalletje langs de weg. Laat in de middag waren we terug in het Eco Resort Inn in Paramaribo. Als eerste ben ik lekker lang gaan douche en heb alle vuile kleren naar de wasserette gebracht. De geur die deze verspreiden wou ik niet meenemen naar huis. Avonds in de stad heerlijk gegeten in een Staek-House. Dit was toch heel wat anders dan alle rijst en kip die ons de afgelopen weken waren voor gezet. Dit is niet negatief bedoeld het was altijd lekker maar het wordt dan wel wat eentonig.

13-10-2011 Dag 19

Vandaag de laatste dag die we konden besteden aan het vangen van vissen. We hadden met Henk afgesproken om met de auto deze dag op zoek te gaan in het moeras gebied aan de kust.(swamp) Volgens onze informatie moesten er in dit gebied erg veel vissen voorkomen. In dit gebied wordt erg veel landbouw gepleegd waardoor er erg veel kanaaltje waren. En er waren grote stukken met moeras waarin grote velden drijf planten aanwezig waren. Al het water was wat aan de zoute kant. (brak water) We vonden een prachtig mooi plekje met veel drijfplanten en grote open stukken waar we goed konden vissen. Het water was troebel met een temperatuur van 32.2 C en een pH van 8.6 en een geleidbaarheid van 1225 uS/cm. We schrokken wel even van deze waardes. De soorten die we vingen waren Callichthys callichthys Micropoecilia picta (gup) Polycentrus schomburgkii ( kleine bladvis) Anablepsoides stagnarus Cichlasoma bimaculatus en een aantal hele kleurrijke Nannacara sp. Na een dag vissen weer terug naar Paramaribo maar we konden het niet laten om eenmaal over de grote burg te rijden over de Suriname rivier. Een mooi gezicht om van deze hoogte het gehele gebied te overzien speciaal de rivier.

14-10-2011 Dag 20

Vandaag onze laatste dag van onze visreis in Suriname. De ochtend wordt gebruikt om de koffers in te pakken en nog even de stad in te gaan om de laatste souvenirs voor thuis te kopen. In de loop van de middag zijn we met de shuttlebus van het hotel naar het vliegveld gebracht. En daarna vlogen we weer terug naar Nederland met in onze bagage een prachtige reis die we hebben gehad. Wat deze visreis zo bijzonder maakte was de gemoedelijkheid van de Surinamers

die je je hartelijk ontvangen en graag willen helpen. Een groot voordeel is ook dat er geen taalbarrière is het Nederlands is nog altijd de hoofdtaal ondanks de vele inlandse talen. Het blijft fantastisch om op zo’n grote afstand gewoon met iedereen te kunnen praten. Als laatste wil ik een woord van dank uitspreken aan Frans Dinge (jangjaman) Jerry (Cajana-Kosindo) Henk de Vries (Suri Tours) en Prof. Jan Mol van de Anton de Kom Universiteit. Ook de vele die ons op en om de lodges hebben geholpen. Zonder de hulp van U allen hadden we het niet zo mooie visreis gehad iedereen. Bedankt en tot volgend jaar.

Voor nog meer info foto’s en films ga naar www.aquatic-discoveries.nl