Kweekkelder

De Kweekkelder

Zoals vele aquarianen startte ik ook met een klein bakje in de huiskamer met wat guppen en een enkele plant. Maar hier bleef het niet bij en er kwam dankzij een buurman al snel een groter aquarium met de afmeting van 100-50-50.

Deze bak was met planten en vissen een levend schilderij in de huiskamer. Maar ook hier bleef het niet bij want na een verhuizing van het westen naar het noorden van het land, kwamen er steeds meer bakken bij en het liep eigenlijk een beetje uit de hand.Zowel aan tijd als ook aan stroomkosten werd het te kostbaar. Na alles weer tot normale (????) verhoudingen te hebben teruggebracht staat er nu een kweekkelder met 23 bakken. In de kelder is een afgesloten ruimte gemaakt. ( hok) om warmteverlies tegen te gaan.
kelder
Deze ruimte is geisoleerd met tempex en de verwarming en het licht draaien zoveel mogelijk op nachttarief door middel van schakelklokken. Doordat overdag de deur niet opengaat, blijft de temperatuur de hele dag op 23 tot 25 graden. Alle bakken worden via verwarmingselementen verwarmd en de groter bakken hebben allemaal binnenfilters. De kleiner hebben geen filters maar alleen een luchtsteen.

Als je wil gaan kweken is het zaak om zelf voer te zoeken of te maken zoals pekelkreeftjes azijnaaltjes en encytreen. Maar ook allerlei soorten diepvriesvoer zijn zeer belangrijk om de kweekparen in topconditie te krijgen.

Ik ga proberen om op deze site kweekresultaten uit heden en verleden te beschijven.